İnsan kaynakları alanında araştırma ve danışma hizmetleri sunan Brandon Hall Group’un analistlerinden David Wentworth and Mollie Lombardi, yayımladıkları “Öğrenme ve gelişimin geleceği için beş güncel konu” [1] başlıklı makalede şirketlerin öğrenme stratejilerinin nasıl belirlenmesi gerektiğine ilişkin önemli ipuçları sunuyorlar.
Yazarlar şirketlerin bugünün işgücü ihtiyacı çerçevesinde öğrenme stratejilerini gözden geçirdiğini kaydederken, geleneksel yöntemlerin işverenler ve çalışanlar arasında boşluğu kapatmak ve kurumsal bağlılıkla performansı geliştirmek noktasında yetersiz kaldığını ifade ediyor. Wentworth ve Lombardi, kurumların öğrenme ve gelişim stratejileri açısından beş güncel konuyu “Mobil teknolojiler, Sosyal öğrenme araçları, Eğitim hedefleriyle şirket amaçlarının örtüşmesi, Uyarlanabilir öğrenme ve Verimliliği ölçme becerisi” olarak sıralıyorlar.
Şimdi bu başlıklara kısaca göz atalım:
1. Mobil teknolojilerin kullanımı
Wentworth ve Lombardi’ye göre mobil teknolojiler şirketlerin çalışma, ilişki kurma ve işbirliği yollarını değiştirmiş durumda. Yazarlar şirketlerin konunun öneminin farkında olduğunu, ancak seçenekler ve bunların nasıl değerlendirilmesi gerektiği noktasında sorunlar yaşadıklarını kaydediyor.
2. Sosyal öğrenme araçları
Son yıllarda şirketler, çalışanların kurumsal bağlılığını güçlendirmek ve öğrenme kültürünü zenginleştirmek için sosyal medya araçlarını hızlı bir şekilde sahipleniyor. Yazarlara göre bu araçlar giderek yaygınlaşırken, şirketler açısından bunların öğrenme ve gelişim açısından nasıl kullanılacağı noktasında ciddi belirsizlikler var ve şirketlerin sosyal öğrenme konusunda kendilerini geliştirmeleri gerekiyor.
3. Uyarlanabilir öğrenme
Wentworth ve Lombardi’ye göre öğrenme ve gelişim dünyasında güncel eğilimlerinden biri de uyarlanabilir öğrenme konusu. Yazarlar, uyarlanabilir öğrenmenin geleneksel modelleri yıktığını ve çalışanlara kendi adımlarını planlayarak, kendilerine en uygun yaklaşımları seçerek öğrenme imkanı sağladığını kaydediyor. Bu anlamda şirketlerde öğrenme liderlerine çalışanları tanımaları ve onların ihtiyaçlarına yanıt üreten öğrenme deneyimleri sunmaları büyük önem taşıyor. Bu olanağın sağlanmasının çalışanlar açısından en önemli yansımalarından biri kurumsal bağlılığın artması.
4. Öğrenme ve şirket stratejilerinin örtüşmesi
Yazarlara göre öğrenme ve gelişim alanında güncel konular bağlamında işaret ettiği bir diğer önemli başlık öğrenme ve şirket stratejilerinin aynı noktada buluşabilmesi. Geçmişte bu bağın kopuk olduğuna işaret eden yazarlar, öğrenme programı ya da teknoloji yatırımının etkili olması için mutlaka liderlerle birlikte çalışmanın önemini vurguluyorlar.
5. Verimliliğin ölçülmesi
Yazarların işaret ettiği son nokta ise, öğrenme stratejilerinin iş çıktılarına yön verip vermediğine karar verebilmek için öğrenme programlarının verimliliğinin düzenli ölçülmesi gereksinimi ve ileri ölçümlemelerin bu noktadaki önemi.
Wentworth ve Lombardi’nin işaret ettiği tüm bu başlıklar ülkemizde de kurumsal eğitimlerin gelişimi, şirketlerde öğrenme ve gelişim alanda yapılan çalışmaların etkinliğinin artması için büyük önem taşıyor.
Blogumuzda bu konuyla ilgili içeriklere yer vermeyi sürdüreceğiz.
[1] Kaynak: Five Trends for the Future of Learning and Development,https://trainingmag.com/5-trends-future-learning-and-development adresinden 2 Eylül 2016 tarihinde erişilmiştir.