2017 için 5 öngörü
Udemy for Business’in açıkladığı 2017 Öğrenme İndeksi Raporu’ne ele almaya devam ediyoruz. Bugünkü başlığımız Udemy’nin 2017 için 5 önemli öngörüsü. Önce bu öngörüler neler ona bakalım, ardından biraz daha detaylı inceleyelim:
- Öğrenme ve gelişim stratejik bir kurumsal varlığa dönüşecek
- Öğrenme ve gelişim kendi öğrenme metrikleri dünyasını kuracak
- Artan otomasyon, teknik olmayan soft becerilerin önemini artıracak
- Sanal gerçeklik iş dünyasında daha ciddi düşünülmeye başlanacak
- Şirketler giderek kişiselleştirilmiş eğitimlere yönelecek
Bakalım Udemy hangi değerlendirmeler ışığında bu öngörülerde bulunuyor. Her bir başlığı biraz detaylandıralım.
1- Öğrenme ve gelişim stratejik bir kurumsal varlığa dönüşecek
Udemy’nin hazırladığı raporda öğrenme ve gelişimin uzun zaman boyunca insan kaynakları fonksiyonlarının bir yan dalı olarak değerlendirildiği hatırlatılırken, rapora göre bu alan genelde verimsiz ve bütün çalışanlara tek tipte sunulan zorunlu uyum eğitimleri vermek için kullanıldı. Udemy’nin öngörülerine göre, 2017 daha fazla şirketin öğrenme ve gelişim programlarının rekabet avantajı sağlayan gerçek farklılaştırıcısı olduğunun anlaşılması noktasında uyandığı bir yıl olacak. Teknoloji her işin doğasını değiştirirken, aklını kullanan şirketler, çalışanların doğru beceri setlerine sahip olarak ayakta kalabileceklerinin farkına varacaklar.
2- Öğrenme ve gelişim kendi öğrenme metrikleri dünyasını kuracak
Udemy öğrenme ve gelişim dünyasının henüz insan kaynaklarına uygun verilerin toplanması ve analizinde erken aşamada olduğunu belirtiyor. Udemy’nin öngörüsü ise, 2017’nin bu alanın kendisi için gerekli olan veriyi tanımladığı ve ustalaştığı yıl olacağı yönünde. Veri derken sadece kurs tamamlama oranları ya da test skorlarından değil bahsedilmiyor. Rapora göre, nihayet çalışanların gerçekten öğrenip öğrenmediğine ve öğrendikleri yeni bilgileri kullanıma sokup sokmayacaklarına odaklanacak bir öğrenme metriği dünyası oluşacak. Udemy kurumların öğrenme ve gelişim direktörlerini etkili öğrenme ortamları oluşturmak ve iş sonuçlarını yönlendirecek öğrenme çıktılarını yaygınlaştırmak için sorumlu kılacaklarını öngörüyor.
3- Artan otomasyon, teknik olmayan soft becerilerin önemini artıracak
Udemy’nin 2017 için bir başka öngörüsü ise önümüzdeki yılın teknik olmayan soft becerilerin önemini artıracağı bir yıl olacağı yönünde. Rapora göre robotlar ve ilerleyen teknoloji her mesleği ortadan kaldırmayacak fakat çoğunluğunu değiştirecek. Otomasyon bütün endüstrilere hızla yayılır ve kamyon şoförlerinden doktorlar ve avukatlara farklı birçok işi etkilerken, bazı becerilerin robotlarla kolayca yer değiştirmesi mümkün değil. Şirketler de bu noktada giderek profesyonellerin eleştirel düşünce, etkili takım çalışması, yerinde karar alma ve değişen çalışma koşullarına tereddüt etmeden uyum sağlama gibi teknik olmayan becerileri edinmesi gerektiğine odaklanıyorlar. Bu noktada iş gücünün özellikle anahtar segmentlerinin becerilerini yükseltmek ve işgücünü yeniden eğitmek 2017’de artan şekilde daha değerli olacak.
4- Sanal gerçeklik iş dünyasında daha ciddi düşünülmeye başlanacak
Udemy’nin raporuna göre Sanal gerçeklik (VR) ve Artırılmış gerçeklik (AR) işle ilgili uygulamalarda ana akım teknolojilere göre halen deneysele daha yakın. Diğer taraftan VR ve AR giderek bir hobi olmakta çıkıyor ve daha fazla şirket bu konulara ilgi göstermeye başlıyor. İnsanları gerçek zamanlı bir öğrenme deneyimine dahil eden VR, deneyimleyerek öğrenme stilini yeniden yaratıyor.
Ancak öğrenme ve gelişim profesyonellerinin VR’ı işyerlerinde deneyimlerken bazı zorlukları da dikkate almaları gerekiyor. Bunlardan ilki işin maliyeti. Animasyon ve video temelli sürükleyici dünyalar tasarlamak oldukça pahalı. İkincisi ise VR kendinde metrikleri takip edebileceğiniz oyun benzeri bir çevre sunuyor, ancak bu data henüz kullanılan LMS’lerle ve analitik sistemlerle entegre değil. Udemy’nin raporuna göre VR henüz yeni bir teknoloji olduğu ve bir karşılaştırma olanağı da bulunmadığı için, bu yeni teknoloji macerasına girmek riskli ya da etkinliği göreceli olarak bilinmez olabilir. Diğer taraftan halen hareket tutması gibi yan etkileri bulunması da VR teknolojisinin ele alınması gereken başlıklarından biri.
Udemy’e göre, VR’nin uygulamaları halen pilot aşamalarında olmasına rağmen, öğrenme ve gelişim dünyasının bu teknolojinin kurumsal öğrenme tecrübelerini, yeni ve heyecanlı yollar anlamında nasıl zenginleştireceği noktasında hayal kurmaya başlaması gerekiyor. Rapora göre, şirketler gözlerini VR dünyası üzerinde tutmalı, teknoloji geliştikçe ve maliyet düştükçe harekete geçmeye hazır olmalı.
5- Şirketler giderek kişiselleştirilmiş eğitimlere yönelecek
Udemy’nin değerlendirmelerine göre çalışanlar, mobil videolar ve sosyal tartışma forumlarından VR’a, bütün inovatif ve yeni öğrenme yollarıyla en etkili deneyime yaklaşacaklar. Öğrenme ve gelişim dünyası da bu noktada odağını çalışanlara genelde zorla dayatılan formal eğitimlerden, onları etkili araçlarla öğrenmeye yönlendiren sürekli, informal öğrenme deneyimlerine doğru çekme göreviyle karşı karşıya.
Artık daha çekici bir öğrenme kültürüne ihtiyaç var. Bu ise ancak öğrenen merkezli ve çalışanları kendi öğrenme deneyimi üzerinde söz sahibi olmak için onu güçlendiren bir yaklaşımla mümkün. Udemy’e göre bu durum informal öğrenmeyi doğru zamanda çalışanların iş akışına sokmayı, çalışanların ihtiyaç duydukları ve istedikleri anda buna ulaşabilmelerini gerektiriyor.
Udemy’e göre, eğer öğrenme ve gelişim dünyası için bu olanakları sağlamazsa, çalışanlar başka kaynaklardan bunları kendileri arayacaklar. Şirketler bunun farkına varıyor ve giderek daha fazlası öğrenmenin video tabanlı platformlar, sürükleyici tam gün öğrenme festivalleri gibi daha fazla angajman yaratan yollarını arıyor. Bunun yanında şirketler informal ve formal öğrenmeyi harmanlanıyor, yüzyüze eğitim sınıflarını videolarla, online oyunlarla, koçlukla ve diğer öğrenme araçlarıyla destekliyorlar.
Udemy’e göre 2017’de insan kaynakları liderleri çalışanların kariyer hedeflerini ve ilgilerini öğrenmek için daha çok çaba gösterecek. Bu anlama çabası öğrenme ve gelişim alanıyla işbirliğiyle birleşerek, çalışanların profesyonel hedeflerini sadece şirketin yönlendirdiği şekilde değil kendi tercihleri doğrultusunda yapabilmeleri noktasında da onları tatmin edecek.
2017 öğrenme ve gelişimin yılı olacak
Udemy raporunun son bölümünde 2017’nin kurumsal öğrenme için çok önemli bir yıl olacağını, daha fazla şirketin beceri boşluklarını kapatmak, teknoloji eğrisinin bir adım önünde olmak, çalışanların bağlılığını yükseltmek ve verimli kılmak için çaba göstereceğini kaydediyor.
Udemy’e göre, elbette çeşitli sorunlar var ve bunlar önemli. Ancak öğrenme ve gelişim liderleri için güçlerini artırmak, mutlu ve üretken bir işgücü inşa ederken işin ihtiyaçlarını karşılamak noktasında kendilerinin biricik konumlanmalarını göstermek için daha iyi bir zaman olmayacak.
Kaynak: Udemy for Business (2017) 2017 Learning Index Report, 14 Aralık 2016 tarihinde https://business.udemy.com/workplace-learning-trends-2017-report/ adresinden erişilmiştir.