UzakYakın Öğrenme ve Gelişim Direktörü Dr. Onur Seçkin’in “Yeni standartlarla yeni bir öğrenme ekosistemine” başlıklı yazısı TEGEP tarafından yayımlanan Gündem dergisinin Şubat 2017 sayısında yayımlanmıştır.
Öğrenme dünyasında önemli yeniliklerin eşiğindeyiz. E-öğrenme alanında uluslararası yeni standartlarla ortaya çıkan gelişim süreci, izlenebilir, ölçülebilir ve değerlendirilebilir öğrenme deneyimlerine yaklaşımımızı yeniden yapılandıracak. Bu dönüşümün kaynağı yeni nesil SCORM olarak da adlandırılan, TinCan ya da bu ismin yerine kullanılan experience API (x-API) standartları.
Öğrenme ve gelişim dünyasında 70:20:10 kuralı çokça bilinen bir modeldir. Model kurumlarda öğrenmelerin % 70’inin işle ilgili deneyimlerden, % 20’sinin diğer insanlarla etkileşimden ve % 10’unun formal eğitim etkinliklerinden ortaya çıktığını söyler. Model kimi noktalarda tartışılıyor olsa da, kurumlarda yüz yüze ya da online, formal olanların çalışanların tüm öğrenme deneyimlerinin çok küçük bölümünü oluşturduğunu biliyoruz. İnformal deneyimler, iş üzerinde işbirliği içinde gerçekleşen öğrenmeler ve sosyal öğrenme deneyimleri kişinin öğrenme yaşantısının önemli bir bölümünü oluşturuyor. x-API standartları tüm bu öğrenme deneyimlerinin izlenebilmesi, ölçülebilir olması ve değerlendirilmesi için büyük bir olanak sunuyor. x-API’yle SCORM’un sadece formal öğrenme deneyimleri sunabilmesi yönündeki sınırlar ortadan kalkıyor.
Sınırsız öğrenme kaynağı
Şöyle bir hayal kurun. Bir şirkette eğitim uzamanı olarak çalışıyorsunuz. Öğrenme analitiği konusunda güncel yaklaşımları öğrenmek ve bunu da hem yöneticilerinize görünür kılmak, hem de kariyer yolunuzda yanınızda taşımak istiyorsunuz. Konuyla ilgili mevcut yüz yüze ya da online eğitimler güncel değil. Ama aslında internetin sınırsız dünyası ya da offline yaşayabileceğiniz deneyimler size kapsamlı bir öğrenme paketi sunuyor.
Google arama motoruna anahtar kelimeleri yazarak işe başladınız. Çeşitli makaleler, videolar, webinarlar, konferanslar, sosyal medya grupları, bloglar ve başka birçok kaynakla karşılaştınız.
Önemli bir dergide eğitsel veri madenciliğine ilişkin bir yazı okudunuz. YouTube’da önemli perakende şirketlerinden birinin eğitimlerinde hangi verilerin toplandığını ve hangi analizlerin çıkarıldığını anlatan bir video izlediniz. Assosiciation for Talent Development’ın bir webinarında öğrenme analitiği konusunda uzman bir eğitimcinin konuşmasını dinlediniz. Bu arada TEGEP’in ‘Eğitimde İK Analitiği’ başlıklı atölye çalışmasına katıldınız. LinkedIn’de alandaki profesyonellerin bir arada olduğu ‘Büyük Veri Analitiği ve Bilgisayarla Öğrenme’ adlı bir gruba katıldınız. Bir blogda öğrenme analitiği temasındaki içerikleri okudunuz, yorumlar yaptınız. Konuyla ilgili uzman bir eğitimcinin e-kitabını okudunuz.
Bütün deneyimleri sıraladığınızda aslında doğrudan ilgi alanınız olan bir konuya yönelik kapsamlı bir eğitim programı yarattınız. Süreçte kimi zaman akıllı telefonunuzu kullandınız, kimi zaman gerçek bir toplantı salonunda bulundunuz.
x-API ne yapıyor?
İşte x-API uyumlu bir yapı, online ya da offline bütün bu öğrenme deneyimlerinin bir öğrenme kayıt deposunda (LRS), standart bir ‘Ben bunu yaptım’ (I did this) formatında tutulmasını sağlıyor. Eğer kişi istiyorsa bunlar yöneticisi tarafından da izlenebilir ve değerlendirilebilir oluyor. Bir LRS diğeriyle kayıtları paylaşabiliyor, kişi kişisel düzeyde de kendi kayıtlarını tutabilme olanağına sahip olarak kariyer yolculuğunda yeni duraklarda bunları görünür kılabiliyor.
x-API’yle içine girdiğimiz yeni öğrenme ekosisteminin önemli bir yönü de kişilerin farklı biçimlerde öğrenme deneyimleriyle gelen büyük veriyle, herkese aynı şekilde değil, giderek kişiselleştirilmiş, uyarlanabilir öğrenme yollarının önünün açılması olacak. Bu büyük veriyle, tıpkı alışveriş sitelerinde olduğu gibi, kişilerin öğrenme yönelimleri analiz edilerek onlara yeni önerilerde bulunulabilecek. Öğrenme ve gelişim yöneticileri SCORM uyumlu bir kurumsal öğrenme yönetim sisteminin sınırlarını aşabilecek, internetin sınırsız kaynağını öğrenme içeriği olarak değerlendirebilecek.
x-API standartları bize yeni bir öğrenme ekosisteminin kapılarını açıyor. Açılan bu kapıdan girmek, daha etkili ve verimli öğrenme deneyimleri için önemli olanaklar sunacak.
TEGEP Gündem dergisinin Şubat 2017 sayısındaki tüm yazılara buradan ulaşılabilir.