Sanal gerçeklik (VR) teknolojisinin öğrenme profesyonelleri tarafından nasıl etkili bir şekilde kullanılacağı halen sır olmaya devam ediyor. Biz de 2017’nin en trend başlıklarından biri olan VR’a ilişkin blogumuzda çokça içerik paylaşacağız.
eLearning Industry kurucusu Christopher Pappas yazdığı yazıda[i] VR’ı e-öğrenmede nasıl kullanabileceğimize ilişkin 6 ipucunu paylaştı.
Pappas yazısında VR’ın öğrenme dünyasında çok önemli değişiklikleri beraberinde getirdiğini, öğrenenle onun online eğitim çevresi arasında, mouse kontrolü, bilgisayar ekranı gibi artık hiçbir bariyer kalmadığını vurguluyor.
Pappas’ın yazısında kurumsal öğrenenlere unutamayacakları bir öğrenme deneyimi sunmak için VR’ın yarattığı farklılıklara ilişkin sunduğu 6 ipucu şu şekilde:
- Güvenlik sorununu eğitimden uzaklaştırır
- Yaklaşımları mükemmelleştirmeye olanak sağlar
- Büyük kalabalıklar için online eğitim olanağı sunar
- Yeni işe alınanları profesyonel başarıya hazırlar
- Hatalardan öğrenme şansı sunar
- Kurumsal öğrenenleri başka yerlere taşır
Gelin şimdi bunlara biraz daha yakından bakalım.
1. Güvenlik sorununu eğitimden uzaklaştırır
Pappas’ın VR’ın eğitimlerde kullanılmasına ilişkin dikkat çektiği ilk nokta, bu teknolojinin öğrenenleri riske sokmadan tehlikeli durumlarla buluşturabilmesi. Örneğin çalışanların ölümcül kimyasallarla uğraştığı düşünün. VR’ın kullanıldığı durumlarda hata yapmaktan ya da yeni teknikleri denemekten korkmaya gerek yok. Çünkü işi güvenli bir ortamda öğreniyorlar. Pappas, VR’ın baskı altında öğrenmek için gerçek yaşam eğitimleri dışında en iyi olanak olduğunu vurguluyor.
2. Yaklaşımları mükemmelleştirmeye olanak sağlar
Pappas eskiden öğrenenlerin çeşitli problemlere ya da işe yönelik yeni çözümler geliştirmek için maliyet ya da hata unsurlarını dikkatlice gözden geçirmelerini gerektirdiğini hatırlatıyor. Pappas bu durumlarda çoğunluklar risk alınmadığını, çalışanların meraklarının peşinden gitmek ve kendilerine bu noktada izin vermek yerine statükonun devamını seçtiklerini kaydediyor. VR ise çalışanlara verimliliklerini artıracak yeni varsayımları ve teknikleri test etme fırsatı sunuyor.
3. Büyük kalabalıklar için online eğitim olanağı sunar
Pappas’ın dikkat çektiği bir başka nokta ise VR içeren eğitimlerin kurumlara hızlı bir şekilde sınırsız sayıda çalışanı bir arada eğitme olanağı sunuyor olması. Bu diğer taraftan da çalışanların kişiselleştirilmiş online eğitimin bütün olanaklarından faydalanmasına da engel oluşturmuyor. Örneğin bu teknolojiyle, çalışanların uzaktan iş arkadaşlarıyla etkileşim içine girebildiği, sanal bir eğitimciyi dinleyebildiği, online eğitimlere angaje olduğu sanal öğrenme çevreleri yaratılabilir. Bütün bunlar bir VR başlığı ve internet bağlantısıyla dünyanın herhangi bir yerinden yapılabilir. Kolayca dağılabilen ya da kişiselleştirilmiş desteğe ihtiyaç duyan çalışanlara da birebir destek sunmak mümkün olabilir.
4. Yeni işe alınanları profesyonel başarıya hazırlar
Pappas VR’ın özellikle yeni işe alınanlar için de büyük olanaklar sunduğuna dikkat çekiyor. Yeni çalışanlar kendilerine birinci elden öğrenme deneyimi katacak, farklı VR simülasyonlarına katılabilir, online eğitimler içerisinde yer alabilir, grup aktivitilerine katılabilir. Bütün bunlar bugün online oryantasyon eğitimlerinde kullanılsa da, VR bütün bunları gerçek yaşam çevrelerine taşıyarak yeni görevlerin tüm detaylarını öğrenmeleri için onlara şans sunuyor. Örneğin bir İK temsilcisi sanal olarak farklı bölümleri gezebilir, bütün çalışan bilgilerine ulaşabilir, hatta bir mülakat simulasyonuna katılabilir.
5. Hatalardan öğrenme şansı sunar
Pappas’ın belirttiği gibi hatalar eğer onlardan öğrenmezsek sadece hata olarak kalırlar. Online öğrenme deneyimlerinde VR’ın kullanımı hatalardan öğrenmeyi tetikler. Kullanıcılar hata yapabilme gücünü elde ederler, farklı çözümleri denerler, risksiz bir ortamda farklı tercihlerinin onları nereye götüreceğini görürler.
6. Kurumsal öğrenenleri başka yerlere taşıyabilir
Pappas, ‘Eğer kurum çalışanlarınız için tarihsel bir simgeye ya da uzaktaki çeşitli güzelliklere bir tur düzenlemek isterseniz ne yaparsınız?’ diye soruyor. Yazar bunun ya oldukça pahalıya mal olacak şekilde oraya uçak bileti alarak, ya pasif olarak izleyecekleri bir video sunarak ya da onları VR başlıklarıyla güzel bir geziye davet ederek olabileceğini kaydediyor. VR dünyası gerçek ya da hayal, herhangi bir yerde olabilir. VR teknolojisiyle örneğin çalışanlarınızı binlerce mil uzaklıktaki üretim tesislerinde gezdirebilir, ürünlerinizin nasıl üretildiğini onlara gösterebilirsiniz.
Pappas yazısında son olarak, VR’dan online eğitimlerde en iyi şekilde yararlanmak için kullanımda olan bütün araçları araştırmanın uygun olacağını söylüyor. Pappas, Oculus Rift ve Google gözlüklerinin çokça favori olarak gösterilse de, VR oyununa dahil olan birçok yeni oyuncu olduğunu dile getiriyor. Pappas’a göre bu nedenle, hangi VR platformunun e-öğrenme bütçesine uygun olduğunun ve ihtiyaç duyulan özellikleri sunduğunu öğrenmenin önemini vurgulayarak yazısını sonlandırıyor.
[i] Pappas, C. (2017). How To Use Virtual Reality In Online Training. https://elearningindustry.com/tips-use-virtual-reality-online-training adresinden erişilmiştir.