Talent LMS e-öğrenme uzmanı ve öğretim tasarımcısı John Laskaris, bugünün e-öğrenme dünyasına artık yavaş yavaş veda eden 5 e-öğrenme trendini kaleme aldı.
İnsan yaşamının tüm boyutlarındaki değişim kaçınılmazken, e-öğrenme endüstrisinin de bunlardan bağımsız kalamayacağını ifade eden Laskaris, teknolojinin, pedagojik stratejilerin gelip geçtiğine dikkat çekiyor. Yazar aynı şekilde e-öğrenme tasarım fikirlerinin de bunlardan etkilendiğini kaydediyor. Bunların da belli bir süre sonra yenilerine, daha etkili olanlara yer açmak için ortadan kalkması kaçınılmaz.
Laskaris yazısında geçmişte çok başarılı olan bazı uygulamaların bugün haklı sebeplerden emekliliğe ayrılmak zorunda olduğunu ifade ediyor. Bunların arkasındaki temel neden ise başta kullanıcı deneyimi çalışmaları.
Laskaris e-öğrenme dünyasındaki değişimin arkasındaki bir diğer temel dinamiğin ise kullanıcılar tarafından çok çeşitli cihazların seçiliyor olması olduğunu kaydediyor. Öğrenenlerin kendi tabletlerinin, akıllı telefonlarının, doküman okuyucularının ve kişisel bilgisayarlarının olmaması artık sıra dışı bir durum.
Laskaris e-öğrenme tasarım ve geliştirmelerinde el salladığımız bazı trendleri şu şekilde sıralıyor:
1. Textlerle bağları koparın!
Yazara göre e-öğrenme içeriği dünyasında çok uzun süre hakim olan PDF’ler, PPT’ler ve DOC’lar kapıyı ilk görenler arasında.
Laskaris yazısında bugün verilmek istenen mesajı iletmek için text bazlı içeriklerin halen gerektiğini belirtiyor. Ancak öğrenenlerin daha kısalmış dikkat süreleri ve daha sıkı takvimleri düşünüldüğünde, textlerin mesaj iletmenin tek yolu olamaz. Yazara göre textler tanımlayıcı görsellerle, infografiklerle, videolarla ve oyunlaştırmayla yer değiştirmeli. İçerik halen kesinlikle kral fakat bütün içeriğin text formunda olması tercih edilmiyor.
Laskaris’e göre bütün bunların e-öğrenme geliştirenler için anlamının ise textleri görsel bir dünyaya aktarmak için tasarıma daha fazla ayırmak.
2. Daha sadeleştirilmiş LMS- Yeni trendlerin en sıcağı
Laskaris’e göre bugünün dünyasının yeni altın kelimesi “sadelik”. Basit stiller ve basit öğrenme çevresi. Yazar bugün halen bunun üzerinde yeterince duramadığımızı söylüyor.
Laskaris multimedya tüketicilerinin hızla üreticiler durumuna geldiğini söylerken, bugün kurum içi e-öğrenme programları yaratmanın oldukça ilerletici bir pratik olduğunu dile getiriyor. Laskaris bir LMS’in sadece karmaşık ve uzmanlarla dost olamayacağını söylerken, şirketlerin giderek daha karmaşık olanlardan, daha küçük, becerikli, çok yönlü ve yönetilebilir LMS’lere yöneldiğini kaydediyor.
Laskaris daha sade LMS’lerin giderek daha geniş bir pazar payına sahip olacaklarını vurguluyor.
3. Taşınmaz ekranlar
Laskaris’e göre bulut bilişim, kurumsal öğrenme ortamlarında ustaca bir uygulama. Yazara göre giderek artan mobil bağımlılığımız, kurumsal öğrenme ortamını geleneksel, sunucu tabanlı ve tarayıcı tabanlı deneyimlerden buluta kaydırıyor.
Mobil öğrenme giderek yaygınlaşıyor. Laskaris bu durumun ihtiyacı daha küçük ekranlara, hızlı bağlantılara, dokunmatik ve becerikli ara yüzlere ve özelleşmiş kullanıcı deneyimlerine dönüştürdüğünü kaydediyor. Yazara göre çok yönlülük yeni e-öğrenme yönelimi.
Laskaris yazısında işlem gücünün artık cihazların içinde bulutlara taşındığını hatırlatıyor. Bütün bunların e-öğrenme geliştirenler için anlamı ise mobil eğitim için kendilerini daha fazla eğitmek.
4. Geleneksel sınıflar devre dışı…
Laskaris modası geçen bir uygulamanın sınıf için eğitimler olduğunu söylüyor. İşgücünün dağınık yerleşimi, özgünleştirilmiş ya da yerelleşmiş eğitim içeriği ihtiyacı, bütün şirketleri e-öğrenme çözümlerine yönlendiriyor.
Laskaris’e göre bulutun da giderek popülerliğini artırması geleneksel sınıfları giderek daha da boşaltacak. Yazar e-öğrenme sektörünün 2016’da 107 milyar dolarlık pazara ulaşma beklentisinin bu söylenenleri desteklediğini ifade ediyor.
5. Güle güle Flash!
Laskaris modası geçen trendlerden bir başkasının ise Flash olduğunu söylüyor. Yazara göre bunu ortaya çıkaran üç temel gelişme var: Daha iyi performans ihtiyacı, daha fazla güvenlik gereksinimi, özellikle akıllı telefonlar olmak üzere mobil araçların etkisi. Laskaris bunların üçünün de birleşerek Flash tabanlı uygulamaları saf dışı bıraktığını kaydediyor.
Laskaris Flash tasarımların düşüşünün uzun süredir gözlemlendiğini söylerken, bunun daha fazla cihaz uyumluluğu sunan HTML5 ile ilgili olduğunu söylüyor. Yazar Flash’ın artık Google Store’da veya Apple Apps Store’da da bulunmadığını hatırlatıyor. Şirketler de Flash’dan HTML5’e dönüş için hızla çalışıyor.
Laskaris yazısının son bölümünde öğrenen organizasyonlarda değişimin, organizasyon kültüründe değişimin kaynağını olduğunu ifade ediyor. Yazara göre değişim bizim öğrenme yollarımızla ve öğrenmenin performansla ilişkisinin kurduğumuzla başlıyor.
Yazar e-öğrenme programlarının performans temelli bir yönde ilerlediğini ifade ediyor. Bunun hoş bir gelişme olduğunu söyleyen Laskaris, bu sürecin yeniden geliştirme ve organizasyon bağlamında daha az engelle karşılaşacağını belirtiyor.
Laskaris bugün e-öğrenme tasarım yaklaşımının her zamankinden daha hassas ve öğrenene karşı duyarlı olduğunu vurgulayarak yazısını sonlandırıyor.
Kaynak: Laskaris, J. (2016). 5 eLearning trends to wave goodbye to today! https://www.talentlms.com/blog/5-elearning-trends-to-wave-goodbye/