“The eLearning Industry’s Network” kurucusu Christopher Pappas, kurumsal dilde daha çok LMS kısaltmasıyla kullanılan Öğrenme Yönetim Sistemlerinin (Learning Management System) faydalarına ilişkin bir yazı [1] kaleme aldı.
Pappas yazısında LMS’ler için “büyük bir gruba sesleniyorsanız ve sunmanız gereken çok fazla konu varsa, e-öğrenme tasarım ve gelişim süreçlerinin ayrılmaz bir parçası” ifadesini kullanırken, kurumlar için bir ÖYS’ye sahip olmanın önemini şu 8 maddeyle açıklıyor
1. İçeriği tek bir yerde organize eder
2. İçeriğe sınırsız giriş imkânı sunar
3. İlerleme ve performans takibini kolaylaştırır
4. Maliyetleri düşürür
5. Zaman tasarrufu sağlar
6. Kurumsal düzenlemelerinizi hızla paylaşır
7. Programlarda hızlı güncelleme olanağı sağlar
8. Sosyal öğrenme deneyimlerini entegre eder
Şimdi bu maddelerin üzerinden kısaca geçelim.
1- İçeriği tek bir yerde organize eder
Pappas’a göre LMS’ler sizi içeriğinizi saklamak için harici diskler ve farklı cihazlardan kurtarır, bütün içeriğinizi tek bir yerde saklama olanağı sunar. Böylece verileri kaybetme riskinizi azaltırken, bulut temelli bir LMS kullanıyorsanız, bütün içeriğinizi her an her yerden ulaşılabilir kılmış olursunuz.
2- İçeriğe sınırsız giriş imkânı sunar
İçeriğinizi bir kez LMS’ye yüklediğinizde ve bunu yayımladığınızda, kullanıcılar bilgiye ihtiyaç duyduklarında, akıllı telefonlarından ve tabletlerinden sınırsız giriş imkânına sahip olurlar.
3- İlerleme ve performans takibini kolaylaştırır
Pappas diğer taraftan iyi bir LMS’in şirketlere katılımcıların ilerlemesini takip etme ve bunların performans göstergeleriyle buluşup buluşmadığını görme olanağı sunacağını ifade ediyor. LMS’lerin çoğu raporlama ve öğrenme analitiği araçlarına sahiptir, bu araçlar programınızın, öğrenenlerin eksiklerine ilişkin isabetli değerlendirmeler sunar.
4- Maliyetleri düşürür
Pappas şirketlerin LMS kullanmaları halinde eğitimci seyahat maliyetlerini düşürebileceklerini, online eğitim site kiralarından ve basılmış e-öğrenme materyallerinden tamamen kurtulma imkanı kazanacaklarını kaydediyor.
5- Zaman tasarrufu sağlar
Yazar ayrıca LMS’lerin, öğrenenlerin ihtiyacı olan bilgileri istenildiği an ve organize bir şekilde sunduğu için eğitim zamanını kısalttığını kaydediyor. Pappas’a göre bu sadece yüz yüze eğitimler için değil, online eğitimler bağlamında da geçerli. Örneğin bir LMS ile, kullanıcılar yarım saatlik uzun bir online kursun başında oturmak yerine, basit bir şekilde ihtiyaçları olan modüllere tıklayabilir ve küçük bir zaman diliminde ihtiyaç duydukları bilgiyi edinebilirler.
6- Kurumsal düzenlemelerinizi hızla paylaşır
Pappas makalesinde bir LMS’in kurumda yapılan güncellemelerin hızla çalışanlara ulaştırılması, çalışanların en son düzenlemelerden haberdar olması açısından önem taşıyor. Yazara göre beklentiler ve şirket politikaları açısından bütün çalışanları aynı anda aynı noktada tutmak, müşteri memnuniyetini artırırken personel değişim oranını azaltabilir.
7- Programlarda hızlı güncelleme olanağı sağlar
Pappas yazısında, eğitim programlarının yeni eğilimler ya da bilimsel kanıtların temelinde hızlı güncellemeler yapmak gerektirebildiğini, eğer şirket bir LMS’e sahipse bir e-kursun bütününü değiştirmeden, sadece basit müdahalelerle gerekli değişiklikleri yapabileceğini ifade ediyor.
8- Sosyal öğrenme deneyimleri kazandırır
Pappas’a göre şirketlerin bir LMS kullanması onların sosyal öğrenmeyi kurumsal öğrenme stratejilerinin bir parçası haline getirilmesi için de büyük önem taşıyor. Kullanılacak LMS üzerinden Facebook, Twitter sayfalarına linkler vermek, çalışanları LinkedIn gruplarına ve online forumlara yönlendirmek, birlikte öğrenilecek sosyal alanlar yaratmak oldukça kolay.
Blogumuzda LMS’lere ilişkin çeşitli içerikler paylaşmayı sürdüreceğiz. LMS’ler sadece avantajlarıyla değil, dezavantajlarıyla da üzerine daha fazla konuşmayı hak ediyor. Yeni nesil öğrenme yaklaşımları LMS’ler tarafından ne ölçüde karşılanabilecek? Daha etkili öğrenme deneyimleri nasıl ortaya çıkarılacak? Bunlar önümüzdeki güncel sorular.
[1] Kaynak: Pappas, C. (2016) The Top Learning Management Systems Benefits, 7 January 2016. http://elearningindustry.com/top-8-benefits-of-using-learning-management-systems adresinden 2 Ekim 2016’da ulaşılmıştır.