The eLearning Industry’s Network kurucusu ve CEO’su Christopher Pappas, kurumsal öğrenme deneyimlerinde öğrenenleri motive eden, onlara ilham veren 7 ipucunu okuyucularıyla paylaştı[i].
Pappas motivasyonun nasıl yükseltileceğini iyi bilmenin çalışanların doğrudan ihtiyaçlarına yanıt üreten online eğitim deneyimleri yaratmak için önemli olduğunu ifade ediyor. Pappas’a göre öğrenenleri motive eden, onlara ilham veren 7 ipucunu bu yazıda sizlerle paylaşıyoruz.
1. Kamusal tanınma
Pappas kişilerin öğrendiklerinin ve başarılarının kamusal olarak görünür olmasının, temel motivasyon kaynaklarından biri olduğunu ifade ediyor. Pappas’a göre öğrenenler başarılarını sergilemek ve kişisel övgü almak istiyorlar. Bu nedenler e-öğrenme tasarımcılarının, sertifikaları, liderlik tablolarını ya da diğer oyunlaştırma bileşenlerini dikkate almaları gerekiyor. Bunlar en iyilere uzmanlıklarını göstermek için olanak sunuyor. Pappas’a göre elbette ışıklar altında olmak istemeyenler de olabilir, onlara da bire bir geri bildirimler sunulabilir.
2. Sosyal etkileşim
Pappas kurumsal öğrenme deneyimlerinde önemli bir motivasyon kaynağının da sosyal etkileşim olduğuna dikkat çekiyor. Çalışanların deneyimlerini iş arkadaşlarıyla paylaşmasına ve çok değerli bilgilerin alışverişine izin veren sosyal etkileşim online öğrenme dünyasında da önemli. Bugün online programlara entegre edilebilen forum, sosyal medya grupları gibi araçlar bu bağlamda önemli olanaklar sunuyor. Bu alanlar çalışanların sorularını sormalarını, önemli konuları tartışmalarını olanaklı kılıyor.
3. Öğrenme hedefine ulaşabilme
Pappas çalışanlar açısından önemli bir motivasyon kaynağının da bitiş çizgisini görebilmek olduğunu ifade ediyor. Öğrenme hedeflerine ulaşabileceğini bilmenin öğreneni hızlandırdığını kaydeden Pappas, bunun için öğrenme hedeflerini küçük kilometre taşları olarak belirlemenin önemli olduğunu söylüyor. Pappas ayrıca zaman zaman anketlerle kişilerin kişisel hedefleri ve amaçlarını da öğrenmek gerektiğini kaydediyor. Böylece kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimleri için de fırsat ortaya çıkıyor.
Pappas bir öneri olarak online eğitimlere ilerleme barları ya da kontrol listeleri de eklenebileceğini ifade ediyor. Bu durum çalışanların nereye geldiğinin ya da nereye gittiğinin görsel olarak gösterilmesini sağlayabilir. Bir başka önemli nokta ise bir hedefi başarmak, diğer kilometre taşına ulaşmak ve online öğrenmenin önündeki engelleri aşmak için öğrenenlere ilham verebilir.
4. Kurum içinde aktif katılım
Pappas çalışanların sesinin kurum içinde duyulması ve yaptıkları girdilerin dikkate alınmasının bir başka önemli motivasyon kaynağı olduğunu söylüyor. Bu çalışanları güçlendirirken diğer taraftan onlara büyük bir organizasyonun parçasını olduklarını da hissettiriyor. Yani sadece bir çalışan değil, şirket takımının değerli bir üyesi olduğunu. Pappas bunun için odak grup çalışmaları, görüşmeler, anketler ve webinarlar gibi çalışmalarla çalışanların geri bildirimlerini almak gerektiğini ifade ediyor. Yazara göre çalışanların gelecekteki online öğrenme deneyimleri için önemli katkıları olabilir.
5. Heyecanlandıran ve aydınlatan online öğrenme deneyimleri
Pappas yazısında çalışanların aydınlanma ve eğlencenin mükemmel bir karışımını aradığına dikkat çekiyor. Yazara göre, evet çalışanlar becerilerini ve uzmanlıklarını geliştirmeleri gerektiğini biliyorlar. Ama bu gelişimi sağlamak için de uzun ve sıkıcı online eğitimlere katlanmak istemiyorlar. Bu nedenle eğitimlerin çalışanların dikkatini çekmesi, onlarla duygusal bir bağ kurması ve onların ihtiyaçlarına odaklanması gerekiyor. Pappas’ın bu bağlamdaki önerisi eğitimlere heyecan hissettiren çekici resimler ve müzikler katılması. Eğitimlerin sohbet havasında olması. Ve her şeyden önce, anahtar hedeflere konsantre olmak, gereksiz içeriği atmak. Pappas’a göre çalışanlar dikkat dağınıklığı ve zaman baskısı altında. Bu nedenle, açık, somut ve nokta atışlı online içeriklere ihtiyaç duyuyorlar.
6. Kişisel gelişim
Pappas motivasyon için önemli bir başka noktanın da, eğitimlerin içinde çalışanların bireysel ve mesleki olarak gelişimini içerecek öğelerin olması olduğunu kaydediyor. Çalışanların akıllarında çok önemli bir soru var: Burada benim için ne var? Bu eğitim onların hedeflerini, kişisel eksiklerini gidermelerine nasıl yardımcı olacak? Kişisel gelişimin sağlanabilmesi için, ön değerlendirmelerle performans eksiklerinin ya da gelişim alanlarının belirlenmesi gerekiyor.
7. Teşvikler
Pappas’ın yazısında işaret ettiği son nokta ise teşvikler. Yazara göre herkes teşviklerle motive olur. Teşvikler somut ödüller olmak zorunda da değil. Bu bazen çalışanların katışımını (engagement) geliştirmek için e-öğrenme rozetleri ya da puanlar da olabilir. Pappas online eğitimleri teşvik etmenin en etkili yollarından birinin eğitimlere oyunlaştırma bileşenleri eklemek olduğunu kaydediyor. Ama bununla birlikte doğru oyun mekaniğini de seçmek çok önemli.
Pappas arkadaşça rekabet ortamından hoşlanan çalışanlar için örneğin liderlik tablolarının çok ideal olabileceğini söylüyor. Daha içe dönük çalışanlar rozetler ya da diğer ödüller gibi eş zamanlı olmayan bir yaklaşıma sıcak bakabilirler. Her bir kursu tamamladıklarında ya da sınavı geçtiklerinde başka bir teşvik kazanma olanağına sahip olabilirler.
Pappas yazısının sonunda, “kurumsal öğrenenlere potansiyellerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları motivasyon ve ilham veriyor musunuz?” diye soruyor. Ve ekliyor: “Bu 7 ipucu onların başarılarını kolaylaştırabilir ve mesleki gelişimlerini hızlandırabilir.” Pappas’a göre, çalışanların katılımı, sosyalleştirilmesi ve dikkatlerini çekecek akılda kalıcı online eğitimler ilham veren eğitimlerin sırrı.
[i] Pappas, C. (2017). 7 Things That Motivate And Inspire Corporate Learners. https://elearningindustry.com/things-motivate-inspire-corporate-learners adresinden erişilmiştir.