Soru oldukça önemli. 2017’ye girmeden üzerine düşünmek için de sınırlı zamanımız var. Sorunun kendisi kadar kaynağı da önemli, çünkü Udemy for Business’den geliyor. Yani 2016 itibariyle 42.000 online kursu takipçilerine sunan ve yaklaşık 13 milyon öğrenicisi olan Udemy platformunun iş dünyasına yönelik ayağından.
Udemy for Business, yeni yıla sınırlı günler kala önemli bir rapor paylaştı. 2017 Öğrenme İndeksi Raporu[i] adını taşıyan rapor, Udemy for Business’nin kurumsal öğrenmeye ilişkin 2017 trend değerlendirmelerini ve çeşitli tahminlerini içeriyor.
Raporun detaylarına ayrı bir paylaşımda değineceğiz ancak bu yazıda dikkat çekmek istediğimiz nokta raporun henüz ilk sayfasında karşınıza çıkan ve bu yazının başlığına dayanak oluşturan şu soru: Öğrenme devrimi burada. Peki öğrenme ve gelişim dünyası buna hazır mı?
Udemy raporda, dünya hızla değişirken az sayıda kurumun bu değişimin hızına yetişmek için kendisine iyi bir yol çizebildiğini hatırlatıyor. Raporda, bir kurumda 10 yıl öncesine kadar bulunmayan sosyal medya yöneticisi, dijital pazarlamacı, SEO uzmanı, uygulama (app) geliştirici ya da bulut hizmetleri uzmanı gibi pozisyonlar hatırlatılarak değişimin hızına vurgu yapılıyor.
Kurumlar kendi geleceğine karar verecek
Raporda, insanların, bugün her zamankinden daha fazla bir şekilde kurumlar için en büyük değer önerisini oluşturduğu ifade edilirken, kurumların içlerindeki yetenekleri nasıl beslediğinin onların geleceğine karar vereceğini ve rakiplerinden farklılaştıracağı vurgulanıyor. Udemy kendisine sürekli öğrenme ve uyum için fırsat tanınan çalışanların kurumları ileri götüreceğine dikkat çektiği raporunda, bunun sadece geleneksel tarzda eğitim sunmakla olamayacağının altını çiziyor. Udemy, şirketlerin bunu ancak öğrenmeyi ön plana çıkaran, çalışanları angaje eden ve işyeri kültürünü değiştiren yeni teknolojileri sunarak başarabileceğini kaydediyor.
Deloitte’nin 2016’da İnsan Kaynakları Trendleri raporuna da gönderme yapan Udemy raporu, kurumların artık büyük oranda öğrenme ve gelişimin kritik rolünü kabul ettiğini ve buraya ayırdıkları bütçeleri artırdığının altını çiziyor. Deloitte’nin rakamlarına göre yöneticilerin % 84’ü öğrenmeyi önemli olarak değerlendirirken, sadece %37’si şirket eğitim programlarının etkili olduklarını düşünüyor.
Bugünün işgücü ne talep ediyor?
Udemy’nin yukarıdan aşağıya katı eğitim modellerinin bugünün hareketli iş dünyasında artık çalışmadığını vurguladığı raporda, öğrenme ve gelişimin değerinin yükselmesi ve stratejik rolünün kabul edilmesi için bu alandaki yöneticilerin kendilerini ve eğitimi nasıl sunacaklarını yeniden keşfetmesi gerektiğinin altı çiziliyor. Raporda düne ait öğrenme deneyimlerinin eğitmen tabanlı sınıflar ve web tabanlı e-öğrenme platformlarıyla ilişkili olduğunu ifade edilirken, bugün ise işgücünün giderek artan şekilde kendisini angaje eden, kişiselleştirilmiş, mobil ve sürükleyici, yeni nesil öğrenme deneyimlerini talep ettiği vurgulanıyor. Öğrenme ve gelişimin dünyasının artık daha fazla formal eğitim programları yaratarak yola devam edemeyeceğini belirten rapor, ancak formal ve informal öğrenme deneyimlerinin harmanlanmış hallerinin, örneğin kişiselleştirilmiş deneyimlerin, online mobil öğrenmelerin, sosyal tartışma forumlarının ya da sanal gerçeklik deneyimlerinin öne çıktığına dikkat çekiyor.
Belirttiğimiz gibi bu raporda 2017 için yer verilen trend değerlendirmelerine ve çeşitli tahminlere ileriki bir paylaşımda yer vereceğiz. Şimdilik yukarıdaki soruya verilen yanıtlar çerçevesinde ipuçlarını sunmakla yetinmiş olalım.
Bu arada ne dersiniz, Türkiye’de öğrenme ve gelişim profesyonelleri hızlı değişimle gelen öğrenme devrimine hazır mı?
[i] Udemy for Business (2017) 2017 Learning Index Report, 14 Aralık 2016 tarihinde https://business.udemy.com/workplace-learning-trends-2017-report/ adresinden erişilmiştir.